Hoe werkt de therapeutische laser?

Een therapeutische laser is niet hetzelfde als een chirurgische laser, er wordt nooit weefsel beschadigd (vandaar ook het gebruik bij brandwonden en diepe open wonden).

Oogbescherming voor de behandelende arts en de begeleider van de patiënt is wel noodzakelijk en verplicht. Deze bescherming wordt nauwgezet voorzien voor u. De ogen van de patiënt (hond, kat, konijn,fret) dienen door de begeleider afgewend te worden van de lichtbron.

De helende werking van de klasse 4 laser is gebaseerd op volgende principes:

 • Ontstekingsremmende werking:
  Via het uitzetten van de bloedvaten (vasodilatatie), activering van het lymfedrainagesysteem, door reductie van stoffen (mediatoren) die ontsteking veroorzaken verkrijgt men vermindering van ontsteking en zwelling.
 • Pijnstillende werking:
  Lasertherapie van beschadigd en/of ziek weefsel veroorzaakt een daling van de pijnreceptoren en een verhoging van de lichaamseigen pijnstillers (endorfines).
 • Versneld weefselherstel en snellere celgroei:
  Door de lichtfotonen (pakketjes electromagnetische energie) van de klasse 4 laser die zeer diep kunnen doordringen in de weefsels worden cellen sneller vernieuwd en ondergaan een versnelde groei. Deze fotonen verhogen de beschikbare energie voor de cellen, waardoor voedingsstoffen sneller worden opgenomen en afvalproducten sneller worden verwijderd.
 • Accupunctuur- en “trigger”punten:
  Deze punten in spieren, huid en gewrichten worden gestimuleerd zonder gebruik te maken van naalden. Dit leidt tot een snelle pijnverlichting.
 • Verhoogde bloedvatenaangroei:
  Capillairen (de kleinste bloedvaten in het lichaam) groeien versneld waardoor het genezingsproces bevorderd wordt.
 • Verbeterd immuunsysteem:
  De laserfotonen stimuleren onze eigen afweersystemen (immunoglobulines en lymfocyten). De energie van de laser wordt geabsorbeerd door moleculaire enzymen (flavomono-nucleotiden) en de productie van ATP wordt verhoogd (ATP is de drager van energie voor cellen en dé energiebron voor alle chemische reacties op het niveau van de cellen). Bijkomend gaan de belangrijkste cellen in het bindweefsel (fibroblasten) veel meer collageen (een soort lijmvormend product in alle weefsels) aanmaken, hetgeen essentieel is voor de heling van een letsel.